Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Νεοελληνική Γλώσσα Γ' Γυμνασίου-1η ΕΝΟΤΗΤΑ: "Η Ελλάδα στον κόσμο"

Η σύγχρονη Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα που ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τη φυσική της ομορφιά, όσο και για τον αρχαίο πολιτισμό της. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και κάποιες αρνητικές όψεις, οι οποίες έχουν αλλοιώσει κατά κάποιο τρόπο την εικόνα της Ελλάδας απέναντι σε άλλους λαούς.
Αρχικά, ο βασικός παράγοντας που καθίσταται υπεύθυνος για όλη αυτή τη διαφθορά είναι η οικονομική κρίση. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αλυσίδα άλλων σοβαρών προβλημάτων, που καθημερινά κάνουν τη ζωή των Ελλήνων όλο και πιο δύσκολη. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι και το ανοργάνωτο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η εκπαίδευση του ανθρώπου από νεαρή ηλικία τον βοηθάει να εξελιχθεί σε ένα τίμιο και ικανό πολίτη. Όμως, από τη στιγμή που κυριαρχεί ένα χάος στα δημόσια σχολεία, πολλά Ελληνόπουλα χάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά της μάθησης. Έτσι, το αδύναμο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μπορεί να επιφέρει πολλές κακές συνέπειες, όχι μόνο στην παροντική, αλλά και στη μελλοντική εξέλιξη της χώρας. Επίσης, ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την πορεία της Ελλάδας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η μόλυνση των ακτών και των πόλεων και η ασέβεια απέναντι στα μνημεία της χώρας προκαλούν τη δραματική μείωση του τουρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φτώχεια και ιδίως στις περιοχές της Ελλάδος που οι κάτοικοι ζουν από τον τουρισμό.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει πολλές θετικές όψεις. Αρχικά, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην εξέλιξη άλλων κρατών. Ένας άλλος λόγος που όλοι οι Έλληνες είναι περήφανοι είναι η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Αρχαία Ελλάδα και παραμένουν ζωντανοί μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, η ποικιλία και η ομορφιά του φυσικού τοπίου καθιστούν την Ελλάδα ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, οι παραδόσεις και η τέχνη της Ελλάδας είναι αναλλοίωτα χαρακτηριστικά που θα παραμείνουν ζωντανά μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Βέβαια, θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα γέννησης της δημοκρατίας, το πολίτευμα που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί σε εκατοντάδες χώρες. Έτσι, χάρη στην Ελλάδα ζουν ήρεμα και ειρηνικά  εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.
Συνοψίζοντας, για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους ακόμα οι Έλληνες οφείλουν να είναι περήφανοι για τη  χώρα τους. Πρέπει όπου κι αν βρεθούν να το βροντοφωνάζουν ότι είναι Έλληνες. Ακόμη και αν το κράτος τους περνάει κάποιες δυσκολίες θα έρθουν καλύτερες μέρες γιατί η Ελλάδα το αξίζει και δε θα πάψει ποτέ να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας εξέλιξης.
Μαριλένα Καβουσανού, Γ1



Οι αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα


  
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που, αν και στην αρχαιότητα ξεχώριζε    παγκοσμίως για τον πολιτισμό της, στη σημερινή εποχή έχει πολλές αντιφάσεις τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.
Κατ’ αρχήν, η χώρα μας διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά, καθώς τα φυσικά τοπία της μαγεύουν τον κάθε περαστικό και προκαλούν θαυμασμό και γαλήνη. Παρ’ όλα αυτά, εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες, δεν φροντίζουμε να διασώσουμε αυτό το φυσικό της πλούτο. Αντιθέτως μάλιστα κάνουμε τα πάντα για να καταστρέψουμε την ομορφιά της χώρας που μας γέννησε. Απόλυτη ειρωνεία αν σκεφτούμε πως άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Ελλάδα για να θαυμάσουν αυτά τα υπέροχα τοπία και εμείς δε δείχνουμε καν τον ελάχιστο σεβασμό.
Άλλη μια αντίφαση της σύγχρονης Ελλάδας είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας κρατάει αρνητική στάση απέναντι στους μετανάστες, αγνοώντας το γεγονός ότι κάποτε οι Έλληνες έφευγαν από την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην ξενιτιά. Με λίγα λόγια, ο λαός μας υπήρξε κάποτε μετανάστης και τώρα κατακρίνει αυτή την κίνηση. Λογικό, βέβαια, αν σκεφτούμε πως οι Έλληνες, σαν «προοδευτικοί» άνθρωποι που είμαστε, ακολουθούμε πάντα πιστά τη νέα τάση της μόδας που στη συγκεκριμένη περίπτωση ονομάζεται ρατσισμός.
Άλλη μια αντίθεση, που θα αποτελούσε παράλειψη αν δεν την αναφέραμε, είναι η εκμετάλλευση των τουριστών. Η Ελλάδα ήταν από την αρχαιότητα γνωστή για την τήρηση του θεσμού της φιλοξενίας και για την άριστη συμπεριφορά της απέναντι στους ξένους. Στην εποχή μας, όμως, διαφημίζουμε τη χώρα μας ως την καλύτερη, αναδεικνύοντας το υπέροχο φυσικό τοπίο και τον αρχαίο πολιτισμό που διαθέτει και με την πρώτη ευκαιρία εκμεταλλευόμαστε τους ανυποψίαστους τουρίστες. Και εδώ, φυσικά, αναφέρομαι στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια όλων των προϊόντων μόλις πλησιάσει τουρίστας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας των Ελλήνων. Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού έχει χαλάσει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, πράγμα βέβαια που οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν πλήρως.
Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο πλούσια απ’ όσο το φανταζόμαστε, αλλά οι αντιθέσεις της συχνά μας πείθουν για το αντίθετο. Μήπως είναι καιρός πια να σκεφτούμε σοβαρά όλα τα παραπάνω την επόμενη φορά που θα γκρινιάξουμε για τα «στραβά» της χώρας μας, αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί;
Κατερίνα Μανιαδάκη, Γ1
(αναδημοσιευμένα άρθρα από http://www.3gymagni.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου