Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Οι 10 συχνότεροι τύποι καθηγητών: Ζουν ανάμεσά μας!



Οι 10 συχνότεροι τύποι καθηγητών: Ζουν ανάμεσά μας!
Είναι οι πιο γραφικοί τύποι καθηγητών... Enjoy :-)
Θα τους βρείτε: Σε κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα... (πού αλλού;)
1ος: ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ

Κυριολεκτικά, οι αντιλήψεις του είναι τόσο παλιές, που μπορείς να τον χαρακτηρίσεις άνετα "απολίθωμα". Η ηλικία του κυμαίνεται στα 55-65 χρόνια, ίσως και λιγότερο. Είναι κολλημένος-η στον καιρό που τα σχολεία ήταν χωρισμένα σε "αρρένων" και "θηλέων" και οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να φοράνε στολή και να έχουν συντηρητική εμφάνιση. Το μόνο που του έμεινε για να θυμάται τους παλιούς ένδοξους καιρούς είναι η ταινία "Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο".

Look: Αν είναι άνδρας, συνήθως ντύνεται συντηρητικά και το ντύσιμό του ακολουθεί τη "μόδα" των 50's (γιλέκο , πουκάμισο, παντελόνι με τσάκιση στο πλάι, όλα σε μουντά χρώματα εννοείται). Η εμφάνισή του αντανακλά την προσωπικότητά του, δηλαδή τις απαρχαιωμένες απόψεις του. Οι καθηγήτριες - απολιθώματα ντύνονται συνήθως πιο φυσιολογικά, χωρίς φυσικά να μην υπάρχουν εξαιρέσεις.

Αγαπημένη Ατάκα: "Εμείς στον καιρό μας..."

Αγαπάει τον μαθητή: που είναι καθωσπρέπει, π.χ. ένα απολίθωμα new edition (σπάνιο είδος, αλλά υπαρκτό).

Μισεί τον μαθητή: που θα του την πει για τις απόψεις του ή που θα έρχεται στο μάθημά του φορώντας προκλητικά ρούχα που αποκαλύπτουν περισσότερη σάρκα απ' ό,τι πρέπει.

Σου θυμίζει: κάτι γραφικούς δασκάλους από ελληνικές ταινίες του '60.

Θα τον βρεις: Στην βιβλιοθήκη να κοιτάζει τα βιβλία και να κουνάει το κεφάλι του πάνω - κάτω νιώθωντας μεγάλη στεναχώρια που οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τα βιβλία που κοντεύουν να κλείσουν τα 100 στα σκονισμένα ράφια του σχολείου.


2ος: Ο "ΧΑΛΑΡΟΣ"

Χαλαρά, η ζωή είναι ωραία! Δεν τον αγχώνεις με τίποτα. Συνήθως είναι αγαπητός στα παιδιά, αφού το μάθημα δεν είναι από τις... κύριες προτεραιότητές του.

Look: Ένα τζινάκι είναι απαραίτητο. Από πάνω δεν ξέρεις τι φοράει, αφού έχει πάντα το κλασικό του μπουφάν που καλύπτει τα πάντα (αφού καμιά φορά αναρωτιέσαι αν έρχεται με τις πυτζάμες). Είναι τις περισσότερες φορές άνδρας, ανύπαντρος που αλλάζει ρούχα 3 φορές τον χρόνο. Απαραίτητο αξεσουάρ το πακέτο τσιγάρα με τον αναπτήρα και η βαριά κολώνια για να καλύπτει την τσιγαρίλα και την μπόχα.

Αγαπημένη ατάκα: "Άντε χαλαρώστε τώρα λίγο γιατί κάναμε πολύ μάθημα και κουράστηκα."

Αγαπάει τον μαθητή: Όλους!

Μισεί τον μαθητή: Κανέναν δεν μισεί... Όλοι καλοί είναι μωρέ... (ή αλλιώς "δεν έχω ιδέα ποιοι είναι όλοι αυτοί, σιγά μην ανοίξω και κατάλογο!")

Θα τον βρεις: Στο κυλικείο να τρώει, να καπνίζει και να πίνει τον φραπέ του ΧΑΛΑΡΑ.

3ος: Η "ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑ"

Δεν ξέρω γιατί τον ρόλο της θεούσας τον έχουν κατοχυρώσει αποκλειστικά και μόνο γυναίκες. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Κυκλοφορούν παντού! Σε κάθε σχολείο! Παραμονεύουν στη γωνία με το λιβάνι και το σταυρό στο χέρι, έτοιμες να σε εξορκίσουν και να βγάλουν "τα κακά πνεύματα που τρύπωσαν μέσα σου και σε έκαναν έτσι"!

Look: Δε φοράνε ΠΟΤΕ παντελόνια. Μόνο φούστες μέχρι τον αστράγαλο, κλειστό παπούτσι χειμώνα - καλοκαίρι και κάλτσες σαν αυτές που φοράει η γιαγιά σου. Φαρδιά μπλούζα και πουλόβερ ζιβάγκο και μακρυμάνικο. Επιβάλλεται ένας μεγάλος σταυρός, χρυσός ή ασημένιος και γυαλιά - ματομπούκαλα με σκελετό πάχους πέντε εκατοστών. Μαλλί αχτένιστο (ή συνήθως πιασμένο κότσο), πρόσωπο άβαφο και απεριποίητο, ίσως και αξύριστο. Κάνει συνέχεια το σταυρό της και κουβαλάει πάντα μαζί της την εικόνα της Παναγίας για καλό και για κακό...

Αγαπημένη φράση: "Αυτά δεν είναι πράγματα του Θεού!"

Αγαπάει τον μαθητή: που πάει εκκλησία κάθε Κυριακή και είναι γραμμένος στο κατηχητικό!

Μισεί τον μαθητή: που ξέφυγε από τον ίσιο δρόμο (και ακούει hard metal).

Θα την βρεις: Στους διαδρόμους να κυνηγάει τα emo με έναν σταυρό για να τα εξορκίσει.


4ος: Ο "ΤΙ ΤΡΙΑΝΤΑ, ΤΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΤΙ ΠΕΝΗΝΤΑ"

Θέλει να μείνει για πάντα νέος και αγνοεί τις άσπρες τρίχες στα μαλλιά και τις ρυτίδες στο πρόσωπο. Μπορεί να είναι 50, αλλά ντύνεται πάντα σαν να είναι 25. Τον αναγνωρίζεις συνήθως από τις φράσεις που λέει σε μια προσπάθεια να "πλησιάσει" τους μαθητές του: "μου την είπες τώρα, Παπαδόπουλε;". "Χατζηπέτρου, δεν την παλεύεις και πολύ σήμερα, ε;" καθώς και τα κρύα ανέκδοτα (δεν αναφέρω κανένα, για να μην χαλάσω το άρθρο).

Look: Αν είναι άνδρας, συνήθως θα οδηγεί μια μηχανή και θα μπαίνει μέσα στην τάξη με το κράνος περασμένο στο χέρι, τα Rayban γυαλιά και το κλειδί της μηχανής να προεξέχει επίτηδες από την τσέπη. Οι γυναίκες καθηγήτριες αυτής της κατηγορίας δεν οδηγούν (ευτυχώς για τους υπόλοιπους οδηγούς). Αυτές περνάνε την "δεύτερη εφηβεία" τους (κοινώς, την κλημακτήριο) και βρίσκονται σε μία φάση άρνησης του εαυτού τους. Δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ο χρόνος έχει αφήσει σημάδια επάνω στο δέρμα και τα μαλλιά τους, γι' αυτό βάζουν κρέμες (οι πιο πλούσιες κάνουν και botox!) και πηγαίνουν κάθε μήνα στο κομμωτήριο και βάφουν το μαλλί τους με ένα έξαλλο κιτρινοκαναρολεμονοχρυσαφί ή κοκκινοκερασοδαμασκηνοκομοδινί χρώμα και πετάνε και μια - δυο ανταύγειες έτσι στο άσχετο. Πιστεύουν πως η μόδα που επικρατούσε στα 70's, επικρατεί και τώρα. Γενικώς οι καθηγητές που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία αντιγράφουν με παταγώδη αποτυχία τους 25άρηδες.

Αγαπημένη φράση: "Τι χαμπάρια ρε αλάνια;"

Αγαπάει τον μαθητή: οποιονδήποτε, αρκεί να τον κάνει να νιώθει νέος/α.

Μισεί τον μαθητή: που τον κοροϊδεύει.

Θα τον βρεις: Στο διάλειμμα να προσπαθεί να χωθεί ανάμεσα στις παρέες των μαθητών για να δει "τι παίζει".

5ος: Ο ΧΑΡΟΣ

Ο Χάρος δεν βγήκε παγανιά στην φτωχογειτονιά, αλλά διορίστηκε καθηγητής στο σχολείο σου. Ωραία. Και τώρα; Τώρα την έκατσες και εσύ και το τμήμα σου. Στο μάθημά του/της κάθεστε σούζα όλοι και δε μπορείτε να κουνηθείτε μην τυχόν και σας δει και σας κάνει παρατήρηση. Μην αναπνέετε λοιπόν στο μάθημα του Χάρου. Μην κουνιέστε. Και έχετε τα μάτια σας όπου σας πει.

Look: Δεν έχει ιδιαίτερη εμφάνιση, ντύνεται φυσιολογικά. Στην φαντασία του καθενός βέβαια υπάρχει φορώντας έναν μαύρο μακρύ μανδύα (απο εκεί βγαίνει και το παρατσούκλι: Χάρος).

Αγαπημένες φράσεις: "Κόβεσαι!", "Μείον δύο μονάδες στο τετράμηνο!", "Μην μου αντιμιλάς εμένα μην σε σύρω στον λυκειάρχη! Ανάγωγε!", "Δεν διαβάζετε!", "Εδώ κοιτάτε! ΕΜΕΝΑ!", "ΣΙΩΠΗ ΕΙΠΑ!!!" "Μην αναπνέεις! Σε ακούω!", "Σ' έπιασα! Τι κάνεις εκεί;"

Αγαπάει τον μαθητή: ΚΑΝΕΝΑΝ. ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ!!!

Μισεί τον μαθητή: ο οποίος θα προσπαθήσει να τα πάει καλά στο μάθημά του/της. Από το πείσμα του και μόνο, ο Χάρος θα βρίσκει συνέχεια αφορμές να τον μειώνει.

Θα τον βρεις: Εκεί που δε θες...

6ος: Ο ΠΑΠΑΣ

Καμία σχέση με θρησκευτικό χαρακτήρα! Αυτός ο τύπος του καθηγητή απλά μιμείται τον παπά στην εκκλησία: κάνει έναν τεράστιο και μακρόσυρτο μονόλογο, με τον ίδιο τόνο φωνής και ύφους, που τελειωμό δεν έχει. Και το χειρότερο; Κάθε χρόνο λέει τα ίδια! Η εμφάνισή του στην τάξη προκαλεί μια γενική αδράνεια στους μαθητές (και στο μυαλό και στο σώμα, προφανώς λόγω ύπνου) και η συχνότερη φράση που ακούγεται λίγο πριν μπει μέσα στην τάξη είναι "άντε, καλό ύπνο".

Look: Βαρετός, πολύ ΒΑΡΕΤΟΣ στην εμφάνισή του. Μονότονα ρούχα, ίδια μαλλιά κάθε μέρα, ίδιο περπάτημα, ίδιο στυλ. Νυστάζεις και μόνο που τον βλέπεις.

Αγαπημένη φράση: "Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα..." (μέχρι στιγμής κανένας μαθητής πανελληνίως δεν έχει συγκρατήσει ούτε μία φράση του)

Αγαπάει τον μαθητή: κανείς δεν έμαθε ποτέ, αφού ποτέ δεν μιλάει μαζί τους.

Μισεί τον μαθητή: κανείς δεν έμαθε ποτέ, αφού ποτέ δεν μιλάει μαζί τους.

Θα τον βρεις: Στα πιο βαρετά μέρη, να κάνει τα πιο βαρετά πράγματα.

7ος: Ο ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ

Κολλημένος με το μάθημά του! Έχει εμμονή μ' αυτό, ακόμα και αν είναι το πιο ασήμαντο μάθημα. Και επιπλέον έχει την απαίτηση όλοι να το αγαπούν και να το λατρεύουν όπως αυτός.

Look: Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην εμφάνισή του, εκτός αν είναι τόσο κολλημένος που έχει συνδυάσει το στυλ του με το αντικείμενο που διδάσκει. Παραδείγματος χάρη, ο κολλημένος μαθηματικός θα φοράει πουλόβερ με ομόκεντρους κύκλους και ορθωγώνια τρίγωνα και όταν κανείς δεν θα τον κοιτάζει, θα προσπαθεί να βρει κρυφά το εμβαδόν τους. Η κολλημένη φιλόλογος, φοράει μακριές κελεμπίες που παραπέμπουν στο Βυζάντιο ή πιάνει τα μαλλιά της κότσο, αφήνοντας κάποιες αφέλειες, όπως οι αρχαίες Ελληνίδες (ήμαρτον!).

Αγαπημένη φράση: "Τα μαθηματικά είναι έρωτας..." (μην ερωτευτεί κανένας σας... θα λύνει εξισώσεις για το υπόλοιπο της ζωής του!)

Αγαπάει τον μαθητή: που αγαπάει το μάθημά του.

Μισεί τον μαθητή: που μισεί το μάθημά του.

Θα τον βρεις: Στο γραφείο των καθηγητών, σε μία ήσυχη γωνιά να λύνει εξισώσεις/να διαβάζει Καβάφη/να κάνει πειράματα χρησιμοποιώντας βιβλία και προσωπικά αντικείμενα των συναδέλφων του (κρυφά από τους ίδιους, φυσικά).


8ος: Ο "ΣΤΑ ΧΑΜΕΝΑ"

Τον ξεχωρίζεις αμέσως από το βοδινό του βλέμμα που δείχνει πως δεν έχει ιδέα τι κάνει και πού βρίσκεται. Συνήθως ξεχνάει τα "μαγαζιά" του ανοιχτά ή ξεχνάει να κουμπώσει κανένα κουμπί από το πουκάμισό του. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: ή θα έχει εμμονή με την καθαριότητα ή θα κάνει μπάνιο όποτε το θυμάται. Μιλάει στο κινητό, ακόμα και όταν η άλλη γραμμή είναι κλειστή. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, πλησιάζει επικίνδυνα το παράθυρο και κοιτάζει κάτω για πέντε λεπτά με γουρλωμένα μάτια, ενώ όλη η τάξη κρατάει την αναπνοή της, μην τυχόν και αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του. Ξεχνάει σε ποια τάξη έχει μάθημα και περιφέρεται στους διαδρόμους σαν την άδικη κατάρα.

Look: Αξύριστος, απεριποίητος, μοιάζει λίγο σαν άστεγος που περιφέρεται μέσα στο σχολείο.

Αγαπημένη φράση: "Πού έχω τώρα μάθημα;"

Αγαπάει τον μαθητή: που τον βοηθάει να μη χαθεί.

Μισεί τον μαθητή: που του αποσπά την προσοχή χωρίς λόγο.

Θα τον βρεις: Παντού.

9ος: Ο ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ

Η διάθεση και το κέφι του είναι δύο πράγματα που ανεβοκατεβαινουν επικίνδυνα. Λίγο πριν μπει στην τάξη παίρνει ένα LEXOTANIL και κάνει το σταυρό του τρεις φορές. Τη μια στιγμή στέκεται ήρεμος και γαλήνιος, με το βλέμμα ενός μικρού παιδιού και φαίνεται τόσο άκακος... και αμέσως την επόμενη στιγμή, βαράει το χέρι στην έδρα και αρχίζει να ωρύεται και να χτυπιέται (σε ποιο προχωρημένες καταστάσεις εκσφενδονίζει βιβλία, κασετίνες και κιμωλίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι πολύ πιθανό να έχει νοσηλευτεί σε φρενοκομείο στο παρελθόν. Μην αναρωτιέστε πώς κατάφερε να ξαναδιδάξει. Η απάντηση είναι μόνο μία: στην Ελλάδα ζούμε!

Look: Ντύνεται επικίνδυνα φυσιολογικά. Τόσο φυσιολογικά που δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να σκεφτεί ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Αγαπημένη φράση: "Σας φαίνομαι εγώ θυμωμένος; ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ!", γελώντας υστερικά και χτυπώντας το χέρι στην έδρα.

Αγαπάει τον μαθητή: Ποιον μαθητή;

Μισεί τον μαθητή: Κάποιες φορές όλους...

Θα τον βρεις: στην αυλή, να μιλάει στα δέντρα και τα πουλιά ή ακόμα χειρότερα... ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

10ος: Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ BRAD PITT/Η ΔΙΔΥΜΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΗΣ JENNIFER LOPEZ

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι καθηγητές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι εξαιρετικά σπάνιοι και σε μερικά σχολεία έχουν εκκλείψει εντελώς!

Είναι ένας θεός (ή μια θεά, αναλόγως το φύλο) που ο Θεός τον φώτισε να γίνει καθηγητής και η τύχη τον έφερε στο σχολείο σου... Σχετικά νέος, συνήθως 25-35 χρονών, με φοβερή γοητεία και στυλ που σε αποσυντονίζει και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στο μάθημά του. Προκαλεί χαμό στο πέρασμά του (σιγά χρυσέ μου, ούτε ο Sakis δεν έχει τόση πέραση) αλλά παραμένει ταπεινός και μετριόφρων. Οι συνάδελφοι του ίδιου φύλου τον αντιπαθούν απίστευτα, αν και ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος (λες και υπήρχε περίπτωση ο κοντός μαθηματικός με την φαλάκρα και τα γένια να κλέψει τις καρδιές των 15χρονων αν δεν υπήρχε αυτός).

Look: Που σκοτώνει... (με την καλή έννοια)


Αγαπημένη φράση: "Παπαδοπούλου στο βιβλίο σου... Το μάθημα δεν είναι γραμμένο στο κούτελό μου!" (μακάρι να ήταν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Αγαπάει τον μαθητή: που τον θαυμάζει.

Μισεί τον μαθητή: που τον κοντράρει.

Θα τον βρεις: στους διαδρόμους σέρνοντας από πίσω του (χωρίς να το ξέρει) ένα τσούρμο κοριτσιών/αγοριών που τον/την ακολουθούν υπνωτισμένες/οι.

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ... ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ! ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου