Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

"Αυτούς τους έχω...βαρεθεί"

Η νέα ταινία μικρού μήκους των μαθητριών και των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και του 1ου ΕΚ Άργους με την οποία θα συμμετέχουν στην 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας (Camera Zizanio 2014). Με τον τίτλο "Αυτούς τους έχω βαρεθεί" και με μουσική επένδυση από τον Θάνο Μικρούτσικο η ταινία μεταφέρει το κλίμα της Ελλάδας στην εποχή της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης....

Ας συγχαρούμε τα παιδιά για την προσπάθειά τους και ας ευχηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και κυρίως για τους νέους αυτού του τόπου...


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

20 Νοεμβρίου "Παγκόσμια Ημέρα Για τα Δικαιώματα του Παιδιού"


Η αθωότητα από τα μάτια των παιδιών δε σβήνει ποτέ, ακόμη κι αν οι παιδικές ψυχούλες τους τραυματιστούν από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, την έλλειψη τροφής, στέγης, περίθαλψης, μόρφωσης, θαλπωρής και αγάπης... Κι ας μην ξεχνάμε πως όλοι υπήρξαμε παιδιά και πως όλοι κατά βάθος νιώθουμε ακόμη παιδιά...
Ας τα προστατέψουμε!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Μαθήτρια προς Πρετεντέρη: "Χούντα έχουμε..."

Με θλίψη και περίσσεια υπομονή..!! παρακολουθήσαμε την εκπομπή του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου με θέμα την παιδεία στη χώρα μας. Για άλλη μία φορά τα "μεγάλα" κανάλια, οι "καταξιωμένοι" δημοσιογράφοι και οι "εκλεγμένοι" πολιτικοί του τόπου μας απέδειξαν  πως μπορούν εύκολα να γελοιοποιούν ακόμη και τα πιο σοβαρά θέματα όπως αυτό της μόρφωσης, της καλλιέργειας και της παιδείας των παιδιών μας. Χωρίς ίχνος σεβασμού ειρωνεύονταν τους δύο μαθητές που επιλέχθηκαν να παρευρεθούν στη συζήτηση εκπροσωπώντας τη μαθητική κοινότητα. Και πράγματι εκπροσώπησαν το σύνολο των μαθητών, γιατί ακόμη κι οι μαθητές που δε συμφωνούν με το κλείσιμο των σχολείων -ένεκα πανελληνίων- συμφωνούν με τις απόψεις και τα αιτήματα που διατυπώνει με τόλμη και αποφασιστικότητα η νέα γενιά μέσα από τα σχολεία, με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, με συναντήσεις στα γραφεία της δευτεροβάθμιας κάθε περιοχής, με πορείες και καταλήψεις. Γιατί είναι στη φύση των εφήβων να αντιδρούν στο κατεστημένο, γιατί είναι υγιές τα παιδιά να ονειρεύονται το καλύτερο, να αγωνίζονται για τα ιδανικά και να έχουν άποψη διαφορετική από αυτή των ενηλίκων. Κι αυτό όχι για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ηλικίας τους, αλλά για να προβληματιστούμε κι εμείς με τη σειρά μας , η ομάδα των ενηλίκων, και να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε. Γιατί στη χούντα του '67 κ. Πρετεντέρη -αν όχι εσείς, σίγουρα οι λίγο μεγαλύτεροί σας- αγωνίζονταν για την ανατροπή, ενώ τώρα -αν όχι εσείς, σίγουρα κάποιοι δημοσιογράφοι- αγωνίζονται να την καθιερώσουν. Μήπως γι΄αυτό δεν αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της χούντας τότε και τώρα, όταν η μαθήτρια σας είπε ότι "έχουμε χούντα.." κι εσείς αναστατωθήκατε; 

ΟΛΓΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Τα μαθήματα βαρύτητας και οι συντελεστές σε κάθε επιστημονικό πεδίο (Γ' Λυκείου)


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία

Tα βρετανικά σχολεία πρέπει να αξιολογήσουν καλύτερα τις μεθόδους που κάνουν περισσότερο αποτελεσματική τη διδασκαλία, διασφαλίζοντας ότι μη εγκεκριμένες πρακτικές δεν θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Sutton Trust και το πανεπιστήμιο Ντέραμ.


Η μελέτη υποδεικνύει ότι αρκετά σχολεία και καθηγητές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μεθόδους διδασκαλίας οι οποίες δεν συμβάλλουν καθόλου ή συμβάλλουν ελάχιστα στην πρόοδο του μαθητή. Αντιθέτως, τα σχολεία αυτά στηρίζονται σε «ανεκδοτολογικά στοιχεία» προκειμένου να κατασκευάσουν νεωτερικές τεχνικές, όπως είναι η «μάθηση διά των ανακαλύψεων» στην οποία ο μαθητής καλείται να ανακαλύψει μόνος του τις βασικές ιδέες ή «στυλ μάθησης» σύμφωνα με τις οποίες οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες αυτών που μαθαίνουν καλύτερα μέσω της όρασης ή των ήχων ή της κίνησης.
Αντιθέτως, οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας, που ανταμείβουν την προσπάθεια, χρησιμοποιούν αποδοτικά την ώρα διδασκαλίας και επιμένουν στον καθορισμό σαφών κανόνων για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του μαθητή, είναι πιο πιθανό να επιτύχουν, αναφέρει η σχετική έκθεση.
Πώς μαθαίνουν
Ενας εκ των συντακτών της, ο καθηγητής Ρόμπερτ Κο, του πανεπιστημίου Ντέραμ, επισημαίνει ότι η αξιολόγηση της διδασκαλίας ήταν εξαιρετικά δύσκολη ακριβώς επειδή παραμένει μυστήριο με ποιον τρόπο μαθαίνουν οι μαθητές. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όποιον παρακολουθεί ένα δάσκαλο να διδάσκει να κρίνει πόσο αποτελεσματικά μαθαίνουν οι μαθητές. Όλοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά τα δεδομένα που έχουμε από την έρευνα μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό όποιος θέλει να κρίνει την ποιότητα της διδασκαλίας πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός», καταλήγει ο καθηγητής Κο.
Επίσης, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι είναι λανθασμένη η κατηγοριοποίηση των μαθητών με βάση τις ικανότητές τους. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να είναι μια διαδεδομένη μέθοδος σε πολλά σχολεία, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτού του είδους ο διαχωρισμός των μαθητών βοηθά τα παιδιά να τα καταφέρνουν καλύτερα. Η δημιουργία τέτοιων ομάδων μπορεί να σημαίνει ότι «ο δάσκαλος πηγαίνει υπερβολικά γρήγορα με τα παιδιά υψηλής ικανότητας και υπερβολικά αργά με τα παιδιά χαμηλής ικανότητας», υποδεικνύει η έρευνα, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται έτσι όλα τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η διαμόρφωση των μαθημάτων έτσι ώστε να αντιστοιχούν στις ικανότητες των παιδιών. Αντιθέτως, η έρευνα υποδεικνύει πως οι καθηγητές που έχουν καλή γνώση του αντικειμένου τους και διαθέτουν υψηλής ποιότητας τεχνικές διδασκαλίας είναι αυτοί που βοηθούν περισσότερο τα παιδιά να μάθουν.
Οι υπερβολικοί έπαινοι βλάπτουν
Oι δάσκαλοι που επαινούν τα παιδιά υπερβολικά για μια αναποτελεσματική προσπάθειά τους τελικά ενδέχεται να μην τα βοηθούν να επιτύχουν τους στόχους τους, υποδεικνύει η μελέτη της Sutton Trust και του πανεπιστημίου Ντέραμ. Οι υπερβολικοί έπαινοι στα παιδιά που προσπαθούν να τα καταφέρουν χωρίς, ωστόσο, να καταγράφουν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα, τους γεννά την εντύπωση πως οι δάσκαλοί τους έχουν περιορισμένες προσδοκίες από αυτά. Προφανώς οι δάσκαλοι προσπαθούν να ενθαρρύνουν με τους επαίνους τους μαθητές που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά, αλλά η πρακτική αυτή έχει τελικά αρνητικές επιπτώσεις καθώς τα παιδιά συνδέουν τα κακά αποτελέσματα με τη συμπάθεια και τον έπαινο του δασκάλου τους.
Αντιθέτως, οι μαθητές που αντιμετώπισαν «θυμό» όταν εμφάνισαν κακά αποτελέσματα δεν συνδέουν τίποτα θετικό με την κακή τους απόδοση. Η Νταίζη Χριστοδούλου, πρώην δασκάλα και συγγραφέας του «Επτά μύθοι για την παιδεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η έκθεση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη διότι θίγει το ουσιαστικό πρόβλημα: ότι δεν έχουμε σαφή άποψη του τι είναι καλή διδασκαλία. Προτού καταφέρουμε να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις μεθόδους διδασκαλίας, θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ποιες είναι οι καλές.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ένα συγκινητικό βίντεο για τα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν

Στις 21 Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Ντάουν και μια διαφημιστική κυκλοφόρησε το εξαιρετικό βίντεο «Αγαπητή μέλλουσα μαμά».
Είναι εμπνευσμένο από το γράμμα μια μέλλουσας μητέρας, όταν έμαθε ότι το παιδί που θα γεννήσει πάσχει από σύνδρομο Ντάουν και επί της ουσίας είναι η απάντηση στο γράμμα της.
Η ίδια έγραφε στο γράμμα ότι «θα γεννήσω παιδί με σύνδρομο Ντάουν. Είμαι φοβισμένη: τι ζωή θα ζήσει;». 15 παιδιά με σύνδρομο Ντάουν της απαντούν:
· Αγαπητή μαμά μη φοβάσαι
· Το παιδί σου θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα
· Θα μπορεί να σε αγκαλιάσει
· Θα μπορεί να μιλήσει και να σου πει ότι σε αγαπάει
· Θα πάει στο σχολείο -όπως όλοι- και θα μάθει να γράφει
· Και θα σου γράφει όταν είναι μακριά –γιατί ναι, θα μπορεί να ταξιδέψει
· Θα μπορεί να βοηθήσει τον μπαμπά του να φτιάξει το ποδήλατο
· Και θα μπορεί να δουλέψει
· Κάποιες φορές θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο
· Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις μαμάδες;
· Αγαπητή μαμά το παιδί σου μπορεί να είναι ευτυχισμένο. Όπως εμείς.